Matico Educo | Adresa: Ruzveltova 4/2, Beograd.| Telefon: 011/4076437

INTERNSHIP / TRAINEE USA

INTERNSHIP (PROFESIONALNA PRAKSA)/TRAINEE PROGRAM  U SAD-u

kuvari slike internship

INTERNSHIP – USA

ICEO je sponzor ICEO USA Internship i ICEO USA Training programa koji su u nadležnosti Eductation and Cultural Affairs odeljenja US State Department-a. Ovaj program pruža stranim studentima i mladim profesionalcima mogućnost da dobiju profesionalnu praksu u kompanijama širom Sjedinjenih Američkih Država. Sve informacije o ovim programima možete naći na sajtu našeg partnera www.iceoinc.org

Ovaj program se može odvijati na dva načina. Prvi način je full-program po kome se učesnik programa prijavljuje na program i ponudu koja postoji od strane fondacije, učestvuje u intervjuu sa poslodavcem i nakon prijema na određeno radno mesto prihvata učešće na programu.

Drugi način je da sam pronalazi poslodavca, podnosi zahtev za proveru poslodavca i ukoliko ICEO odobri poslodavca može učestvovati na programu.

Ko može učestvovati na programu?

Učesnici na ICEO Internship programu moraju biti redovni studenti priznatih fakulteta ili viših škola, mogu biti i na master studijama te u tom smislu mogu biti i diplomci koji su završili fakultet u poslednjih 12 mesece pre započinjanja programa. Ovo važi za sve studente koji ne studiraju u SAD-u.

Učesnici na ICEO Trainee programu mogu biti mladi profesionalci koji su stekli diplomu više škole ili fakulteta i imaju bar jednu godinu radnog iskustva u oblasti za koju podnose prijavu ili najviše 5 godina radnog iskustva u polju za koje podnose prijavu. Ovo važi za sve kandidate koji nisu svoju diplomu ili iskustvo stekli u SAD-u.

Svi učesnici, bez obzira na program moraju da se vrate u svoju zemlju po završetku programa, takođe pre početka programa svi učesnici moraju imati obezbeđenu praksu pre nego što započne program. Obezbeđena praksa podrazumeva praksu shodno regulativi State Departmenta te se ova vrsta vize ne može koristiti za radno iskustvo u SAD-u. ICEO trenutno prihvata prijave za plasman u sledećim oblastima: Menagment, Finansije, Marketing, Hotelska i Kulinarska industrija/ Profesionalna praksa za kuvare. Takođe kandidat ne može biti primljen na praksu koja podrazumeva 20% i više administrativnih poslova (službenika) ili rad koji ne podrazumeva profesionalno usavršavanje a takvi poslovi su u ponudi agencija za zapošljavanje.

TRENUTNA PONUDA POSLOVA?
AMERIČKA FONDACIJA OBEZBEĐUJE?
OBAVEZE MATICO AGENCIJE?
TRENUTNA PONUDA PRAKSE

POLASCI: Kako ovaj program nije vezan za određeni period polaska tokom godine, Matico će s vremena na vreme objavljivati listu zanimanja koja je na raspolaganju studentima koji studiraju određenu profesiju. Svaka aplikacija je individualna i pojedinac ne može tražiti da putuje sa prijateljem. Boravak na programu Internship može trajati 6 ili 12 meseci, Trainee program može trajati 6,12 ili 18 meseci)

Program je zamišljen tako da u toku boravka od 6-18 meseci (18 meseci samo Trainee) svaki učesnik prođe profesionalnu praksu od početka do kraja. To znači da će recimo kuvari prolaziti sve faze od pekare do dezerta i rada u najluksuznijim restoranima nekog od Hotela ili Kazina širom Amerike. Tokom prakse, svi studenti, mladi profesionalci biće za svoj rad plaćeni, a cena rada zavisiće od pozicije što će biti objavljeno za svako posebno zanimanje.

Svaki kandidat je dužan da po prijavi na program preda kompletnu dokumentaciju sa popunjenom aplikacijom koja se šalje američkoj fondaciji na pregled. Ukoliko nije potrebna dodatna dokumentacija pristupa se drugoj fazi tj. intervjuu sa poslodavcem koji će nakon intervjua potvrditi da li prihvata kandidata na praksu. Ukoliko je aplikacija nepotpuna ili kandidat ne ispunjava uslove za učešće na programu, američka fondacija zadržava pravo da odbije kandidata.

Po ovom programu, kandidati koji se prijave za internship ili trainee program ne mogu raditi drugi posao dok su na programu sem onog zbog koga su i prihvaćeni na program. Ovo nije Work and Travel program i ne može biti zamena za isti.

Cena rada: u zavisnosti od pozicije kreće se od 8-12$ po satu.

CENA PROGRAMA ZA 6 MESECI:$ 2.450

CENA PROGRAMA ZA 12 MESECI: $ 3.450

CENA PROGRAMA (TRANINEE) 18 MESECI: $4.700

Način plaćanja.

 • Plaćanje se vrši isključivo u dinarima po prodajnom kursu Banke Intese na dan uplate
 • Akontacija prilikom predaje dokumentacije : $500
 • Pre zakazanog intervjua $ 850
 • Ostatak novca po potvrdi dobijanja posla od strane fondacije.

 

CENA PROGRAMA UKLJUČUJE

CENA PROGRAMA NE UKLJUČUJE

 • Dokumentaciju za J-1 vizu
 • Obezbeđivanje intervjua sa USA kompanijom
 • Medicinsko osiguranje tokom boravka
 • Asistenciju fondacije u americi
 • Prevod dokumentata
 • Asistenciju pri apliciranju za američku vizu
 • SEVIS taksu (trenutno $180)
 • Troškove viziranja pasoša (trenutno $160)
 • Avio kartu do poslodavca
 • Lične troškove i troškove smeštaja i ishrane
 • Sve ne pomenuto u programu

 

CENA SELF OPCIJE: umanjenje od 500$ za boravak 6 meseci, $1.000 za boravak 12 meseci, $ 1.750 za boravak 18 meseci (samo za Trainee program)

Cena uključuje sve gore pomenuto kao i za full opciju osim nalaženja poslodavca i intervju sa istim

Cena ne uključuje sve gore pomenuto kao i za full opciju.

OTKAZNI TROŠKOVI

 1. Ukoliko kandidat otkaže program pre izdavanja DS 2019 tj, po predaji dokumentacije a pre intervjua zadržava se $300
 2. Ukoliko kandidat otkaže posle intervjua i izdavanja DS 2019 zadržava se $650+180$ SEVIS
 3. Ukoliko kandidat otkaze nakon potpisivanja DS7002 zadrzava se 1000 USD +180$ sevis
 4. Ukoliko kandidat otkaze u periodu od 29-1 dan pre zapocinjanja programa zadrzava se 1500$+180$ sevis
 5. Ukoliko kandidat otkaze nakon dobijanja vize zadrzava se celokupna suma
 6. U slučaju ne dobijanja vize zadržava se 250$+180$ SEVIS taksa.
 7. Za self-placement opciju: otkazivanje pre posete poslodavca 100$, nakon posete poslodavca a pre odobrenja poslodavca zadrzava se 250$, ukoliko poslodavac ne bude odobren zadrzava se 350$, nakon poptisivanja ugovora 950$, za otakaz do 30 dana pre datuma na DS formularu 1200$, nakon zapocinjanja programa nema refundacije.
  U slucaju nedobijanja vize za self opciju zadrzava se 550$+sevis taksa
  UZ OVAJ PROGRAM VAŽI UGOVOR KOJI POTPISUJETE NA ENGLESKOM SA AMERIČKOM FONDACIJOM I PREVOD ISTOG NA SRPSKOM. UGOVOR NA ENGLESKOM JE OBAVEZUJUĆI ZA SVE STRANE

UZ OVAJ PROGRAM VAŽI UGOVOR KOJI POTPISUJETE NA ENGLESKOM SA AMERIČKOM FONDACIJOM I PREVOD ISTOG NA SRPSKOM. UGOVOR NA ENGLESKOM JE OBAVEZUJUĆI ZA SVE STRANE

Uspešnu profesionalnu praksu želi Vam Matico!!!

Pogledajte slične prorame Work and Travel USA, Work and Travel Turska