Matico Educo | Adresa: Ruzveltova 4/2, Beograd.| Telefon: 011/4076437

WORK AND TRAVEL 2017

DOKUMENTACIJA ZA PROGRAM

DS2019

Fondacija je odobreni sponzor J-1 programa od strane US State Departmenta i kao takav ima dozvolu da organizuje Work and Travel program u SAD-u. Fondacija ima pravo da izda DS2019 dokument koji je neophodan da bi svaki student mogao da aplicira za J-1 vizu i učestvuje na ovom programu. DS2019 dokument sadrži sve podatke o studentu, dužinu trajanja radnog dela programa, DS 2019 ne sadrži dodatnih 25 dana grace perioda koji su svakom studentu omogućeni nakon isteka radnog dela da putuje po Americi jer tokom tog perioda student ne može da radi. Produženje programa nije dozvoljeno. Nakon verifikacije i odobrenja posla Fondacija će izdati DS 2019 za svakog kandidata.

J-1 VIZA

Da bi podneli zahtev za vizu J-1 neophodno je da svaki kandidat ima DS2019 i prateću dokumentaciju koju će Matico svakom učesniku u posebnom dokumentu objasniti a prema zahtevima Američke ambasade u Beogradu. J-1 viza će nakon odobrenja i razgovora u Ambasadi biti izdata svakom kandidatu na posebnoj strani u pasošu. Pasoš ćete podići u DHL’u prema uputstvu Ambasade. Svaki kandidat je dužan da uz pasoš u kome se nalazi viza u Ameriku ponese i potpisan DS2019 od strane konzularnog predstavnika u ambasadi. Viza j-1 me važi bez formulara DS2019. Viza važi onoliko koliko i DS2019, nakon tog perioda svaki učesnik ima pravo da još 25 dana provede u Americi (grace period) ali ne može putovati van SAD-a. Putovanje van SAD-a moguće je samo tokom trajanja DS2019 tj. vize zbog toga je svaka viza izdata za više ulazaka. Ukoliko planirate da putujete van SAD-a neophodno je da kontaktirate Fondacija, pošaljete kopiju DS2019 na autorzaciju potpisom. Ukoliko to ne uradite može doći do problema i nemogućnosti da ponovo udjete u SAD.

I-94 karta

Ovaj formular se dobija i popunjava u avionu izmedju Evrope i Amerike. Popunjavaju ga svi putnici koji ulaze u Ameriku. Na pasoškoj kontroli se predaje i isti morate štampati po dolasku na destinaciju. I-94 je dokaz da ste ušli u Ameriku. Ovaj dokument je vrlo bitan i pri prijavljivanju za Social Securitz Number (Socijalni broj) koji je neophodan da bi ste u Americi legalno radili.Na I-94 navodite datum povratka koga se morate pridržavati a shodno DS2019+grace periodu koji nije obavezan.Iz Amerike morate izaći shodno ovom datumu na DS formularu + grace period ako ste se za njega prijavili..

Socijalni broj SSN

Da bi legalno radili u SAD-u studenti moraju aplicirati za ovaj broj. Ovaj broj se dobija po dolasku u Ameriku. U „Post arrival guide-u“ i „Student Handbook’u“ ćete dobiti adresu najbliže kancelariji shodno vašem mestu boravka i objašnjenja vezana za neophodnu dokumentaciju. Za podnošenje zahteva neophodan vam je: PASOŠ, I-94, DS2019 I pismo sponzora koje dobijate uz dokumentaciju za vizu. Nakon podnošenja zahteva dobićete Formular SSA-5030 dokaz da ste predali zahtev, poslodavac će zahtevati ovaj dokument pre nego što vam dozvoli da počnete da radite. Socijalni broj ćete dobiti na adresu poslodavca ili kako ste već naveli u zahtevu najkasnije 90 dana od datuma predavanja. Svaki student je odgovoran da prati svoj status oko izdavanja ovog broja

Morate se registrovati u SEVIS na sajtu fondacije bar 1 radni dan pre nego što podnesete zahtev za Socijalni broj.

Prilikom popunjavanja formulara za socijalni broj I-9 pratite upustva koja imate u Summer Work-Travel Program Participantćs Handbook koji će svaki učesnik dobiti na svoj mail pre polaska na program.

SEVIS Registracija i obaveštavanje fondacije o dolasku

SEVIS (Student and Exchange Visitors Information System) napravljen je od strane američke vlade kako bi se pratilo kretanje medjunarodnih studenata. U roku od 10 dana od datuma dolaska u SAD a ne kasnije od 20 dana od datuma započinjanja programa prema DS2019 morate se prijaviti na SEVIS i javiti se američkoj fondaciji o dolasku. Na SEVIS se možete registrovati tako što pozovete fondaciju i izdiktirate sve neophodne detalje koji su neophodni za registraciju ili možete samostalno uraditi preko interneta na sajtu fondacije. Ukoliko ovo ne uradite može doći do prekida programa i ukidanja vize nakon čega ćete morati da se vratite kući. U slučaju promene adrese tokom boravka takodje ste dužni da novu adresu uneste u SEVIS i da o tome obavestite fonadiju takodje u roku od 10 dana od dana nastanka promene. Ovo se odnosi i u slučaju promene posla, mesta boravka i slično a sve u skladu sa programom i odobrenjem sponzora.

Izveštaji Tokom trajanja programa svaki učesnik je dužan da sponzoru jednom mesečno podnese izveštaj o programu a shodno mailu koji će dobiti od sponzora na registrovani mail kako to bude navedeno u formularu svakog učesnika. Ovi izveštaji su obavezni po zakonu i iste zahteva State Department. Na kraju programa pre napuštanja SAD-a svaki učesnik je dužan da pošalje izveštaj fondaciji i da navede datum kada napušta SAD kao i da uradi završni izveštaj o oceni programa.

U slučaju bilo kakvih problema tokom programa svaki učesnik će direktno kontaktirati fondaciju na telefone ili preko maila navedenih u Uputstvima za svakog studenta.

ZABRANJENE AKTIVNOSTI-RASKID UGOVORA

  • Svako falsifikovanje dokumenata je zabranjeno i rezultiraće u raskidu ugovora bez prava na bilo kakvu refundaciju
  • Ukoliko kandidat svojevoljno raskine ugovor sa poslodavcem, promeni poslodavca bez odobrenja fondacije, radi dodatni posao bez odobrenja fondacije, fondacija će uskratiti vizu takvom kandidatu bez ikakve refundacije.Ovo važi i za studente koji sami nalaze posao.
  • Poslodavac ima pravo da raskine ugovor sa studentom ukoliko isti krši pravila ponašanja i rada kod poslodavca i u tom slučaju kandidat će biti vraćen sa programa bez prava na refundaciju.
  • Poslodavac može zbog uslova na tržištu skratiti radno vreme, raskinuti ugovor sa studentom a u tom slučaju student je obavezan da se javi fondaciji radi iznalaženja rešenja za nastalu situaciju. (fondacija ne garantuje da će u tom delu amerike moći da vam nadje novi posao)
  • Svako kršenje zakona strogo je zabranjeno i svaki student podleže zakonskim uzansama države u kojoj se nalazi uključujući i zatvorsku kaznu.
  • Konzumeranje alkohola za mladje od 21 godinu je zabranjeno a za sve ostale zabranjeno je na javnim mestima, vožnja kola pod dejstvom alkohola, korišćenje droga i opojnih sredstava je strogo kažnjiva a nepoštovanje poslodavca, saradnika, neprimereno ponašanje na radnom mestu i u mestu boravka, tuče i kradje mogu rezultirati vraćanju sa programa ili zakonskim postupcima.

ORJENTACIJA Shodno pravilima State Departmenta svaki kandidat mora odslušati orjentacioni program. Isti će biti obavljen u prostorijama agencije Matico u Beogradu. Tačno vreme i datum biće objavljeni naknadno a svaki kandidat je dužan da prisustvuje. Ukoliko se kandidat ne pojavi na orjentaciji biće automatski diskvalifikovan sa programa bez prava na refundaciju.

ROKOVI:

Prijava na program počinje 01.oktobra a završava se 30. aprila sledeće godine. Ovaj rok se može skratiti u zavisnosti od broja slobodnih mesta. Broj mesta je ograničen a za rane prijave odobrava se posebna cena. Tek pošto kandidat popuni kompletan formular i dostavi neophodnu dokumentaciju smatraće se da je isti prijavljen na program. Nepotpuna dokumentacija neće se prihvatati.

CENA PROGRAMA SA UKLJUCENIM OSIGURANJEM:

FULL OPCIJA (INTEREXCHANGE) – IZ BAZE PODATAKA 1245$+8000 din

FULL OPCIJA (ICEO)-( pozicije sa intervjuom) :1150$ +8000 din

SELF OPCIJA: 875$ + 8000 din

POPUST ZA RANU UPLATU 100$ DO 01.11.2016 FULL OPCIJA 50$ ZA SELF OPCIJU

PLAĆANJE:

  1. rata 100$ prilikom prijave (registracija)+8000 din
  2. rata pre zakazanog razgovora sa poslodavcem 300$ (self opicja ostatak duga 575$)
  3. rata nakon potpisivanja ugovora sa poslodavcem ostatak duga

PLAĆANJE SE VRŠI U DINARIMA PO PRODAJNOM KURSU BANKE INTESE

 

OTKAZNI TROŠKOVI?
OBAVEZE AGENCIJE MATICO PO OVOM PROGRAMU SU SLEDEĆE?
OBAVEZE UČESNIKA PROGRAMA?

PARTNER AGENCIJE MATICO JE FONDACIJA ICEO, INTEREXCHANGE..

U SLUČAJU NEDOBIJANJA VIZE KANDIDAT JE DUŽAN DA DOSTAVI PISMO-ODBIJENICU I PASOŠ NA UVID I DA IZVRŠI POVRAĆAJ DS’2019 U NAJKRAĆEM ROKU RADI PODNOŠENJA ZAHTEVA ZA REFUNDACIJU. SVAKI OTKAZ MORA BITI U PISMENOJ FORMI. TROŠKOVI VIZIRANJA PASOŠA SU I SEVISA SU BESPOVRATNI. REFUNDACIJA ZA OTKAZ PREMA GORE NAVEDENOM VRŠIĆE SE NAKON OBRAČUNSKOG PERIODA SA FONDACIJOM A NAJKASNIJE DO 30.OKTOBRA NAKON ZAVRŠETKA SEZONE WORK AND TRAVEL PROGRAMA.

 

CENA OBUHVATA

CENA NE OBUHVATA

  • nalaženje posla (sem kod self opcije)
  • pribavljanje DS 2019 formulara
  • medicinsko osiguranje u okviru datuma na DS-u
  • rad informativnog centra tokom boravka
  • orjentacioni program pre putovanja
  • Handbook, PAG i asistenciju fondacije
  • prevod neophodnih dokumenata uz aplikaciju
  • troškove agencije
  • podršku fondacije tokom boravka
  • avio kartu
  • troškove viziranja pasoša (160$)
  • lične troškove,
  • troškove smeštaja i ishrane
  • SEVIS 35$ (podložno promeni)
  • troškove prevoza i transfera (od aerodr)
  • medicinsko osiguranje za grace period

CENA PROGRAMA JE PODLOŽNA PROMENI U SLUČAJU PROMENE OD STRANE FONDACIJE ILI STATE DEPARTMENTA (SEVIS).

UZ OVAJ PROGRAM VAŽI UGOVOR POTPISAN NA ENGLESKOM JEZIKU SA FONDACIJOM, ORJENTACIONI PROGRAM, UPUTSTVO ZA UČESNIKE NA ENGLESKOM JEZIKU.MATICO NASTUPA ISKLJUČIVO KAO POSREDNIK PO OVOM PROGRAMU I NE MOŽE DONOSITI BITNE ODLUKE KOJE SE TIČU STUDENTOVOG BORAVKA U SAD-U. MATICO NIJE ODGOVORAN ZA USMENE INFORMACIJE DOBIJENE NA ŠALTERIMA AGENCIJE, SAMO PISMENE INFORMACIJE SU OBAVEZJUJUĆE ZA AGENCIJU