Adresa: Braće Nedića 12, lokal br.2, Beograd

Mail: booking@matico.edu.rs

Telefon: 064/1272255. 011/2413777,

Br. tekuceg racuna: 265-6050310000152-63

Radno vreme: 10:00 h do 18:00 h

subotom : 10:00-14:00

Maticni br. 21052370, PIB 108710970
Organizator putnickih aranzmana od 03.04.2024 licenca  Br. OTP 14/2024 od 03.04.2024 kategorija A

Follow Me
TOP

A. Jednogodišnje školovanje-program kulturne razmene

od €15200
(0 Reviews)
OPIS

PROGRAM KULTURNE RAZMENE  KANADA 2022/23

USLOVI ZA UČEŠĆE NA PROGRAMU

 • Na program mogu učestvovati učenici od 14-19 godina starosti koji redovno pohadjaju srednju školu
 • Učenici moraju imati prolazne ocene, o učenicima sa lošijim ocenama odlučivaće škola od slučaja do slučaja. Svaka školska oblast u Kanadi ima svoje uslove upisa.
 • Učenici moraju imati osnovno znanje engleskog jezika da bi pratili nastavu, moguće je da i učenici sa slabijim znanjem jezika budu primljeni na program ali se teže plasiraju.
 • Učenici sa slabim ili nedovoljnim znanjem jezika moraju pohadjati kurs engleskog uz doplatu u nekim školama
 • Učenici moraju biti redovni učenici naših škola
 • Svi učenici moraju popuniti aplikaciju online i biti odobreni od strane našeg partnera pa nakon toga od strane škole i porodice.

MATICO NE GARANTUJE DOBIJANJE VIZE, JER JE DISKRECIONO PRAVO SVAKE AMBASADE DA ODOBRI ILI ODBIJE VIZU POJEDINCU. PROCEDURA ZA DOBIJANJE VIZE JE NAJMANJE 3 MESECA

PROGRAM

Kanada omogućava učenicima da kroz boravak nauče kako se živi i uči u kanadskom okruženju da nauče nešto o kulturi i tradiciji dok pohađaju školu po svom izboru. Za razliku od drugih programa Kanadski program za srednjoškolce ne samo da dozvoljava da birate školu već i da izaberete tip porodice u kojoj želite živeti, ukoliko želite da imate u porodici brata ili sestru, kućnog ljubimca naš partner će se potruditi da Vam omogući tip porodice kakvu želite. Naš kanadski program nudi oko 70 različitih škola po Vašem izboru. Ove škole nude engleski kao drugi jezik, predmete koji predstavljaju visok obrazovni standard i nude Vam da ih učite na akademskom nivou kako Vam prelazak na fakultet ne bi bio težak, Medjunarodni Baccalaureate program, sa obrazovnim programom koji Kanada nudi možete biti sigurni u visoki nivo obrazovanja koje ćete dobiti. Sport je takođe vrlo razvijen u svim kanadskim programima i sastavni je deo obrazovanja. Tokom godine možete trenirati više različitih sportova ili se oprobati u nekom novom sportu koji nije popularan u Vašoj zemlji.

Učenici najčešće biraju ovaj program zato što im je dozvoljeno da biraju oblast Kanade u kojoj žele da borave kao i školu u toj oblasti. Neki od učenika biraju ovaj program zbog bavljenja sportom amaterski ili profesionalno. Veliki broj škola nalazi se u oblasti najpoznatijih skijališta pa time i pristup treninzima konkretno za skijanje vrlo je veliki. Takođe u ovoj kategoriji vrlo je popularn i hokej. Neki učenici pak žele da govore više jezika pa im se pruža mogućnost da uz engleski uče i francuski. Većina škola nudi izbor više jezika. Sem ovih prednost Kanada ima vrlo ozbiljan i kvalitetan obrazovni sistem koji predstavlja izazov za dobre učenike koji su željni znanja. Veliki broj učenika dobija Diplomu, najčešće posle godinu ipo dana provedenih u školi, ali neke škole su spremne da izdaju Diplomu i nakon godinu dana ukoliko učenik ispuni uslove koje propisuje škola po pitanju položenih predmeta i izbora predmeta koje odredi škola kao i na osnovu predhodnog uspeha postignutog u Srbiji. Veliki broj škola nudi i asistenciju za upis na fakultete i više škole. Za one koji nameravaju da studiraju u svojoj zemlji naš partner u saradnji sa školom priprema sve dokumente neophodne za nostrifikaciju razreda završenog u Kanadi. Velika prednost ovog programa u odnosu na druge je da porodica može da poseti učenika u toku godine kao i da učenik otputuje kući tokom godine (raspusta) što ostali programi uglavnom neomogućavaju. Ovaj program učenici mogu pohadjati godinu nakon godine a u odredjenim slučajevima mogu se primiti i mladji studenti od 14 godina.

PORODICA

Porodice su pažljivo odabrane, često su već primale učenike i imaju iskustva u tome a ako prvi put učestvuju, pažljivo su birane i imaju reference iz svoje zajednice, škole i obavezno se proveravaju. Svaka porodica kao i učenik popunjava aplikaciju koju učenik dobija nakon plasmana. Porodice su obavezi da obezbede smeštaj za učenika i učenici imaju svoju sobu ili dele sobu sa učenikom iz druge zemlje i obezbedi 2 obroka dnevno tj. Tri obroka dnevno vikendom Obično učenici uplaćuju ručak u školi dok dva obroka imaju kod kuće. Porodice se nalaze u bezbednom okruženju i uglavnom su srednje i više srednje klase. Učenik boravi u porodici kao član porodice. Prirodni roditelji učenika mogu posetiti učenika u toku godine ukoliko to uslovi dozvoljavaju. (Covid i slično).

LOKALNI PREDSTAVNICI

LOKALNI PREDSTAVNICI Tokom boravka za svakog učenika zadužen je lokalni predstavnik. Uloga predstavnika je prvo da pronađe odgovarajuću porodicu za dete koje učestvuje na programu. On/Ona je osoba koja je pre svega izvršila inspekciju porodice pre vašeg dolaska, ustanovila da ima validne preporuke za učestvovanje na programu. Potom on/ona je zadužen da po dolasku deteta objasni svoju ulogu i da napravi jedan orijentacioni sastanak u kome će kandidatu objasniti šta sve predstavnik radi i podsetiti učenika na njegova prava i obaveze. Od velike je važnosti da vaš odnos prema vašoj okolini bude korektan, iskren i otvoren. Jedini način da prevaziđete neki problem je preko predstavnika (ako o njemu ne možete razgovarati u porodici). Razgovor sa vašim prijatljima, rođacima pa i prirodnim roditeljima nekada jednostavno ne može rešiti problem, a njihovi saveti mogu i pogoršati odnose. Najčešće se dešava da kada učenici diskutuju o bilo kom problemu sa osobama koje nisu uključene u program situacija se iskomplikuje, a da bi ovo izbegli prvo sedite i razgovarajte sa američkom porodicom, pa ako ne možete zajednički da rešite problem konsultujte predstavnika. Oni su tu da Vam pomognu i da zajedno sa Vama nađu najbolje moguće rešenje. Predstavnici su tu da pomognu oko potencijalnih problema, ali i vi takođe morate preuzeti odgovornost, jer samo vi možete učiniti vaš boravak uspešnim.

DRŽAVNA ŠKOLA

DRŽAVNA ŠKOLA

Svaka škola iz naše pounde posebno je opisana u smislu koje predmete nudi, sportove i druge aktivnosti, takodje su navedeni i uslovi na osnovu kojih prima učenika a svaki učenik može birati školsku oblast ili školu koju želi pohadjati. Ukoliko škola iz te školske oblasti nije u mogućnosti da primi učenika biće mu/joj ponudjena druga škola. Kandske škole su rangirane visoko na svetskom nivou obrazovanja. Učenik može dobiti Diplomu srednje škole ukoliko pohadja bar dve godine (poslednje 2 godine) škole i ukoliko učenik ispuni uslove po predmetima koje mora da pohadja. Mnogi učenici su sposobni da Diplomu dobiju i nakon jedne godine što svakako zavisi od učenika i pravila škole. Školski program može da se odvija na engleskom ili francuskom jeziku. Većina programa je na engleskom ali na zahtev učenika možemo predložiti i opciju za francuski program. Nakon završetka škole učenik može upisati i fakultet ili koledž u Kanadi. Svaka škola ima savetnika koji će vrlo rado pomoći učeniku da pronadje najbolju opciju kao i da ga uputi na fakultete na koje može aplicirati.

Kanada takodje nudi i sportske akademije, IT akademije, umetničke akademije koje mogu pohadjati učenici koji su zainteresovani za specifične sportove, umetnosti ili slično. Profesionalni treninzi se posebno plaćaju ali značajno utiču na potencijal i budućnost učenika koji se bave sportom.

Veličina škole je od 500-2000 učenika a broj učenika po ondeljenju je do 25 učenika.

DŽEPARAC

DŽEPARAC: Roditelji svakog kandidata su dužni da obezbede džeparac za svoje dete tokom boravka. Ovaj džeparac neophodan je za sveske i pribor, ličnu higijenu, izlazak, ekskurzije, putovanja ili čak i dodatnu ishranu (ukoliko učenik recimo voli više da jede, a porodica ima drugačije navike, te kandidat želi da dopuni svoje obroke – to svakako može od svog džeparca, a ne može tražiti od porodice da dopunjavaju svoje navike). Džeparac mora biti između 300-400CAD mesečno. Najbolje je da svaki učenik ima platnu karticu radi podizanja novca ili plaćanja svojih troškova

PUTOVANJA

PUTOVANJA: Tokom programa fondacija će organizovati razna putovanja I obilaske tokom vikenda, ona su opcionalna I posebno se plaćaju. Nije učenik u obavezi da ide na putovanja ali su ta putovanja prilika da se upozna sa ostalim učesnicima programa I da stekne nove prijatelje. Učenik se tokom boravka ne vraća u svoju zemlju.

OSIGURANJE

OSIGURANJE Svaka porodica je odgovorna za zdravlje svog deteta i pre nego što prijavi dete na program mora razmotriti da li ovaj program na bilo koji način može ugroziti njegovo/njeno zdravlje. Takođe i fondacija na osnovu zdravstvenog kartona koji ispunjava lekar svakog deteta može odlučiti da ne primi kandidata na program ukoliko smatra da je zdravstveno stanje takvo da može biti ugroženo ovim programom. Kao što smo napomenuli svaki učenik je osiguran prema zakonima koji važe za ovaj program. Osiguranje ne podrazumeva bolesti zuba, nasledne bolesti, korekciju vida (ako nosite naočare ili sočiva ponesite i rezervni par). Takođe ne obuhvata lekove, fizikalnu terapiju i slično. Participacija obavezna i plaća se prilikom odlaska kod lekara, takođe se posebno plaćaju pregledi vezani za sportske aktivnosti učenika. Svi koji se bave sportom moraju na licu mesta platiti osiguranje u slučaju sportskih povreda jer ono nije uključeno u cenu osiguranja. Osiguranje nije uključeno u cenu programa I posebno je navedeno zbog moguće promene cene.

PREKID PROGRAMA I VRAĆANJE SA PROGRAMA

KANDIDAT MOŽE BITI VRAĆEN SA PROGRAMA BEZ PRAVA NA REFUNDACIJU U SLEDEĆIM SLUČAJEVIMA: Pušenje,konzumiranje alkohola, droge i opojnih sredstava Nepoštovanja zakonskih propisa, pravila škole, pravila porodice u kojoj boravi Ukoliko fondacija oceni da učesnik predstavlja pretnju za sebe ili okolinu (depresija I slično) Ukoliko u Školi kandidat nema bar C+ (jako dobar) uspeh. Ukoliko kandidat upravlja motornim vozilom (Tokom boravka učenik nema prava da vozi tuđe motorno vozilo niti da kupi svoje, ali može da polaže vožnju pri validnoj instituciji) Seksualni odnosi (zabranjeni su tokom programa) Samostalno putovanje bez porodice, predstavnika fondacije ili škole nije dozvoljeno programom.

OBAVEZAN JE POVRATAK U SRBIJU NAKON ZAVRŠETKA PROGRAMA. UKOLIKO DOĐE DO PREKRŠAJA, FONDACIJA IMA PRAVA DA VRATI KANDIDATA U SRBIJU BEZ PRAVA NA REFUNDACIJU ZBOG RANIJEG ZAVRŠETKA PROGRAMA

CENA PROGRAMA

CENA PROGRAMA za školsku godinu po državama:

CENE SE RAZLIKUJU OD OBLASTI DO OBLASTI I KRECU SE OD 22.000 CA$ PA NA VISE

 

I RATA – pri predaji formulara 1500CA$

II Rata – po prijemu na program 500 CA$ po predaji aplikacije

III Rata (ostatak duga)- po dobijanju porodice (plasmana)-pre odlaska u ambasadu po vizu

CENA PROGRAMA

CENA PROGRAMA OBUHVATA: Plasman u porodicu, smeštaj I DORUCAK I VECERA RADNIM DANIMA I PUN PANSION VIKENDOM, upis u školu, neohodna dokumentacija za vizu, transfer od I do aerodrome na destinaciji na početku I kraju programa, doček na aerodromu, orjentacija sa lokalnim koordinatorom našeg partnera, praćenje učenika tokom programa, 24 časa kontakt telefon za hitne slučajeve, OSIGURANJE TOKOM BORAVKA

 

 CENA PROGRAMA NE OBUHVATA:  AVIO KARTU (zavisi od destinacije), VIZA ,  , dežeparac (400CA$  MESEČNO), studentska dozvola, konvalidacija ocena 350CA$,potencijalni trosak u slucaju karantina.

 • Odlazak Vreme
  avgust
 • Povratak Vreme
  jun
 • Važenje Pasoša
  pasoš mora da važi 6 meseci nakon povratka
You don't have permission to register