Adresa: Braće Nedića 12, lokal br.2, Beograd

Mail: booking@matico.edu.rs

Telefon: 064/1272255. 011/2413777,

Br. tekuceg racuna: 265-6050310000152-63

Radno vreme: 10:00 h do 18:00 h

subotom : 10:00-14:00

Maticni br. 21052370, PIB 108710970
Organizator putnickih aranzmana od 03.04.2024 licenca  Br. OTP 14/2024 od 03.04.2024 kategorija A

Follow Me
TOP

A. Jednogodišnje školovanje-program kulturne razmene

od €7490
(0 Reviews)
OPIS

Ovako naši bivši učenici komentarišu ovaj program
“Iskustvo je fascinantno i ne može se samo reći da se svodi na usvršavanje jezika. Ono daje drugu dimenziju životu, pruža sazrevanje i neverovatan lični napredak.”
“Škola je velika, profesori su divni i mnogo mi pomažu. Mnogo se razlikuje od naših škola u pristupu prema radu i organizaciji. Ovo iskustvo ću pamtiti dok sam živa, a posebno iz razloga što mogu da biram predmete iz mog najužeg interesovanja.”
“Porodica je tipična američka, prihvatili su me kao svog sina, brata i člana, provodimo dosta vremena zajedno, način života je totalno drugačiji nego u mojoj porodici, a neke element sam siguran da ću pokušati da prenesem i na svoju porodicu kad se vratim. Divno se osećam!”
PRAVO UČESTVOVANJA NA PROGRAM IMAJU SLEDEĆI KANDIDATI:
Učenici između 16-18 godina starosti (učenik ne sme napuniti 18,5 godina pre datuma polaska u Ameriku
te učenici koji u januaru i februaru pune 18 godina ne mogu učestvovati na ovom programu, ali mogu
učestvovati na programu privatnih škola)
Učenik mora biti redovan đak srednje škole
Učenik mora imati želju da upozna američki način života, kulture i tradicije kroz boravak u američkoj porodici
Učenik mora imati dobro znanje engleskog jezika i mora polagati SLEP test kod nas
Učenik mora imati najmanje dobar uspeh i vrlodobru ocenu iz engleskog jezika
Učenik mora biti spreman na prilagođavanje, nove ideje, ljude i način života
Učenik mora biti fleksibilan, zreo, samostalan, dobro vaspitan…

PRIJAVE ZA 2024/25 GODINU SU U TOKU I TRAJU DO 31.12.2023 (broj mesta ogranicen)

ŠTA PROGRAM OBUHVATA

ŠTA PROGRAM OBUHVATA:  Program obuhvata boravak u Americi u trajanju od jednu školsku godinu (kandidat kreće na program 5 dana pre početka škole i vraća se sa programa 5 dana po završetku škole) Učenik boravi u pažljivo odabranoj američkoj porodici kao njen član, sa svim pravima i obavezama koje imaju drugi članovi porodice. Porodice su te koje biraju decu na osnovu karakteristika koje su im zajedničke, jer su porodice volonterske i nisu posebno plaćene za učestvovanje na ovom programu. Porodice proverava američka fondacija sa kojom Matico ima sklopljen Ugovor. Tokom boravka, svaki učenik pohađa Državnu (ili po želji Privatnu) američku školu i dužan je da ima najmanje dobar uspeh. Tokom boravka učenik je pokriven medicinskim osiguranjem za sve iznenadne situacije osim za nasledne bolesti, bolesti zuba i korekcije vide (posetite oftamologa i zubara pre odlaska). Takođe osiguranje ne pokriva obaveznu participaciju pacijenata koja može iznositi od 80-250 i više USD u zavisnosti da li je učenik bio na ambulantskom pregledu ili je hospitalizovan. Takođe osiguranje ne pokriva sportske preglede (koji su obavezni ukoliko se dete bavi nekim sportom).

PROGRAM

PROGRAM: Ovaj program je program kulturne razmene, direktno odobren od State Department-a a kao želja da se omogući učenicima da upoznaju američki način života, kulturu i tradiciju kroz boravak u američkoj porodici tokom jedne školske godine. Fondacije (sa jednom od njih mi sarađujemo – ISE) su odobrene od strane State Department-a da ovaj program realizuju kroz svoje agente širom sveta. Fondacija sa kojom mi sarađujemo ima svoje regionalne menadžere i kordinatore I pokriva teritoriju cele Amerike i direktno uz pomoć svog osoblja na terenu nalazi pogodne porodice I škole za realizaciju ovog programa. Tokom programa svaki učenik je dužan da odradi 5 sati volonterskog rada u zavisnosti od zajednice u kojoj se učenik nalazi.

AMERIČKA PORODICA

AMERIČKA PORODICA Tokom boravka učenici žive u američkoj porodici kao njen član. Porodice koje primaju učenike iz inostranstva su VOLONTERSKE iI nisu posebno plaćene za učestvovanje na Programu. One su pune entuzijazma i žele da njihova deca ili oni sami saznaju o drugim narodima i kulturama kao i da podele svoju kulturu i način života sa novim članom, a pre svega vole decu. Zbog svega ovoga od svakog učenika se očekuje da poštuje svoju porodicu i da nastoji da se što pre prilagodi novim pravilima kuće u kojoj boravi. Vaša porodica će za uzvrat Vama pružiti otvoreno srce, podršku tokom celog boravka. Od Vas će se očekivati da nakon završetka školskih obaveza slobodno vreme provodite zajedno kao i da obavljate sitne dužnosti u okviru porodice (sređivanje sobe, svojih stvari, pomoć u kućI i sl.) uostalom ne više od onoga što i sami članovi obavljaju. Sigurno ćete imati priliku da pokažete šta znate, da im objasnite kako živimo, da spremite neko nacionalno jelo ili slično. Porodica će želeti da zna o vašoj zemlji i pomoćI će Vam da razumete njihovu. Same porodice smeštene su širom Amerike, uglavnom se nalaze u manjim gradovima i mestima u ruralnim sredinama te ne možete očekivati plasman u velikim gradovima niti je ta mogućnost otvorena za bilo koga. Naše lično mišljenje bazirano na višegodišnjem iskustvu je da je najbolje da se regija ni ne bira (postoji opcija biranja određene oblasti ili čak države uz doplatu), već je mnogo važnije dobiti porodicu u koju ćete se najlakše adaprtirati. Porodice su proverene, njih proverava osoblje Fondacije sa kojom Matico sarađuje, svaka porodica mora imati preporuke iz zajednice u kojoj živi da bi učestvovala na programu i mora proći intervju sa lokalnim predstavnikom fondacija. Porodica takođe mora imati osnovne finansijske uslove da primi dete iz druge zemlje. Kulturne razlike između dve zemlje su ogromne tako da je naš savet da kad god imate dilemu razgovarate sa svojom porodicom, jer to je najlakšI način da se nesporazumi prevaziđu. Svaki kandidat je dužan da poštuje pravila porodice koja važe za drugu decu ili generalno važe za ukućane. Takođe je bitno napomenuti da je većina američkih porodica religiozna i da se od vas očekuje da poštujete njihov red i kad je crkva u pitanju, tj. da sa njima idete u crkvu danima kad i oni idu. Program striktno zabranjuje promenu vere, imena ili bilo kog dela identiteta, pa straha zbog ovakvih običaja nema.

LOKALNI PREDSTAVNICI

LOKALNI PREDSTAVNICI Tokom boravka za svakog učenika zadužen je lokalni predstavnik. Uloga predstavnika je prvo da pronađe odgovarajuću porodicu za dete koje učestvuje na programu. On/Ona je osoba koja je pre svega izvršila inspekciju porodice pre vašeg dolaska, ustanovila da ima validne preporuke za učestvovanje na programu. Potom on/ona je zadužen da po dolasku deteta objasni svoju ulogu i da napravi jedan orijentacioni sastanak u kome će kandidatu objasniti šta sve predstavnik radi i podsetiti učenika na njegova prava i obaveze. Predstavnik je osoba koja se nalazi najdalje sat ili dva vožnje od porodice i učenika i konstantno prati uklapanje učenika u porodicu i u školu. Svaki predstavnik je obučen i ima bogato iskustvo u radu sa učenicima na razmeni. Od velike je važnosti da vaš odnos prema vašoj okolini bude korektan, iskren i otvoren. Jedini način da prevaziđete neki problem je preko predstavnika (ako o njemu ne možete razgovarati u porodici). Razgovor sa vašim prijatljima, rođacima pa i prirodnim roditeljima nekada jednostavno ne može rešiti problem, a njihovi saveti mogu i pogoršati odnose. Najčešće se dešava da kada učenici diskutuju o bilo kom problemu sa osobama koje nisu uključene u program situacija se iskomplikuje, a da bi ovo izbegli prvo sedite i razgovarajte sa američkom porodicom, pa ako ne možete zajednički da rešite problem konsultujte predstavnika. Oni su tu da Vam pomognu i da zajedno sa Vama nađu najbolje moguće rešenje. Predstavnici su tu da pomognu oko potencijalnih problema, ali i vi takođe morate preuzeti odgovornost, jer samo vi možete učiniti vaš boravak uspešnim.

AMERIČKA ŠKOLA -DRŽAVNA ŠKOLA

AMERIČKA ŠKOLA – DRŽAVNA ŠKOLA Cilj ovog programa je da pored porodice steknete i nove prijatelje, da se upoznate sa obrazovnim sistemom u Americi i da osetite razlike. Za razliku od naših škola Američki sistem podrazumeva manji broj predmeta po polugodištu, ali sličan broj predmeta tokom jedne školske godine kao i kod nas. Američke škole su po predmetima slične našim gimnazijama, ali pored opštih predmeta tu se mogu naći predmeti iz oblasti umetnosti (od pevanja u horu, sviranja instrumenta, učestvovanja u drami, mjuziklu, preko vajarstva, pa do filmske produkcije), ekonomije, prava i slično. Jedino što sigurno nećete naći u američkim srednjim školama to su predmeti iz oblasti medicine i medicinskih nauka. Pravila škole su sasvim različita u odnosu na pravila kod nas. Prvo, razredni starešina ne postoji, brigu o svakom učeniku vodi Savetnik, koji će Vam i pomoći pre prvog dana škole da izaberete adekvatne predmete u školi. Tokom svakog polugodišta, kao strani učenik možete izabrati predmete prema vašem interesovanju. Vodite računa da Vas niko neće upozoriti da predmet koji uzimate nije adekvatan vašem razredu, zbog toga uvek tražite da pohađate predmete koji su adekvatni i odgovaraju nivou nastave koju bi imali u Srbiji. Možete izabrati između 6-8 predmeta po polugodištu. U poslednjih 15 godina Američke škole retko i sve ređe izdaju diplome stranim đacima (maturantima). Tako da ako završavate poslednji razred u Americi vodite računa da škola zadržava pravo da ne izda Diplomu. Obično je razlog vrlo racionalan, vi ste većinu svog školovanja obavili u Srbiji, pa je logično da je Srbija i vaša škola ta koja bi trebalo da Vam izda Diplomu. Ovo ne važi samo za naše učenike već i za učenike svih zemalja sveta. Ukoliko škola ne izdaje diplomu što je u 90% slučajeva, ono što je sigurno je da ćete dobiti svedočanstvo sa ocenama za tu godinu. Vrlo je važno da u tom slučaju pohađate adekvatne predmete za 12. razred (tj. predmete za IV godinu srednje škole), da Vam škola na kraju godine izda potvrdu da ona ne izdaje Diplome stranim učenicima, ali da ste vi završili 12 razred (ili ukoliko niste upisani u adekvatan razred da ste pohadjali predmete iz 12. razreda sto je u Americi moguce za ucenike na razmeni) i da možete aplicirati na bilo koji fakultet u SAD-u, ili da umesto Diplome donesete položeni SAT ili GED test. Svaki ucenik je odgovoran za biranje predmeta, a diskreciono pravo je svake skole da proceni u koji ce razred upisati ucenika. Svaki ucenik je odgovoran da na kraju skolske godine donese originalna dokumenta u zemlju radi nostrifikacije. Svi dokumenti moraju imati APOSTILLE -pecat koji se dobija u lokalnom Home Office-u. Bez ovog pecata nase Ministarstvo nece uzimati u razmatranje svedocanstva i Diplome za nostrifikaciju. KAKO NOSTRIFIKACIJU VRŠI MINISTARSTVO PROSVETE TE SE OVA PRAVILA MOGU PROMENITI, MATICO NE GARANTUJE DA ĆE KANDIDAT DOBITI DIPLOMU ILI REŠENJE O MATURI PO POVRATKU IZ AMERIKE, TE MOLIMO KANDIDATE DA SE O SVEMU INFORMIŠU NA SAJTU MINISTARSTVA PROSVETE NA VREME I PRE POVRATKA IZ AMERIKE. http://www.mpn.gov.rs/enicnaric-srbija/ Američka fondacija takođe ne garantuje kandidatima dobijanje Diplome, ali ukoliko škola ipak izdaje Diplomu (mada niko ne može imati zahtev da bude plasiran u školu koja izdaje Diplomu niti će fondacija o tome izveštavati porodicu ili kandidata), može se desiti da škola ima posebna pravila za strane učenike i da neki predmeti ako ne i svi budu obavezni prema planu i programu škole. U tom slučaju učenik je dužan da uzme predmete koji su obavezni za dobijanje Diplome, jer u suprotnom će morati da polaže Maturu kad se vrati u zemlju za razliku od njegovih vršnjaka kojima američka škola ne izdaje Diplomu, a koji poseduju dokaz o tome. Svako svedočanstvo i dokumentacija donešena iz inostranstva predaje se uz prateću dokumentaciju Ministartvu Prosvete kako to propisuje Ministarstvo, a nostrifikacija i razmatranje molbe za nostrifikaciju se vrši za sva dokumenta posebno te je nemoguće predvideti da li će se matura priznati ili ne. Shodno reciprocitetu o priznavanju škole između naše zemlje i Amerike ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema za nastavak školovanja ukoliko je dokumentacija kompletna. Pored redovne nastave škola nudi učenicima niz drugih aktivnosti, naš je savet da se naši učenici uključe u aktivnosti kojima se bave ili u aktivnosti u kojima žele da se oprobaju, jer će na taj način lakše i brže steći nove prijatelje. Najčešće se dešava da škola vrši pozajmicu knjiga svakom učeniku koji će iste na kraju polugodišta vratiti. Svaki učenik će takođe dobiti i svoju kasetu za knjige i imaće pristup svim školskim prednostima. (Često se dešava da naši učenici mogu uplatiti ručak u školi. I ako ova opcija nije obavezna mi je toplo preporučujem,o jer se radi o kuvanom obroku i većina Amerikanaca je koristi. Nije obaveza porodice da Vam ovaj kuvani obrok plati, ali je moguće da deca iz vaše porodice imaju uplaćen ovaj obrok. Ukoliko želite uplatite ga za sebe on iznosi oko 3 dolara). Neke skole naplacuju pozajmicu knjiga i laptop-ova i za to treba imati izdvojeno oko 300$ Posebni predmeti koji iziskuju dodatni materijal ili poseban materijal za rad mogu finansijski opteretiti kandidata, jer svaki kandidat (tj. prirodni roditelji) je dužan da snosi troškove školskog pribora koji se u toj školi ne dobijaju na zajam. Većina učenika će imati organizovan prevoz do škole, žutim školskim autobusima koje ste sigurno viđali na filmu. Ukoliko živite u delu mesta ili malom mestu gde autobus ne ide ili pak živite blizu škole biće vam ponuđen drugi prevoz.

SPORT

SPORT: Sport je vrlo bitan za Američko društvo, nadam se da će te iskoristiti svaku priliku da se bavite sportom koji volite ili da se oprobate u sportovima koji nisu popularni u Evropi (američki fudbal ili bejzbol). Ukoliko se bavite sportom u svojoj zemlji i želite da nastavite da trenirate u Americi to najčešće nije problem, ali se može desiti da sport koji trenirate nema u školi koja vas je upisala. Fondacija, i zakoni koji se odnose na ovaj program su veoma rigorozni, jer je zabranjeno upisivati učenika u školu zbog poboljšanja sportskih rezultata tima određene škole. Shodno tome fondacija ne garantuje dobijanje škole koja ima sport kojim se bavite, niti garantuje da ćete igrati utakmice za školski tim (za šta se morate sami izboriti). Niko i nikada neće Vas sputavati da trenirate ono što želite, ali to ne značI da ćete se sigurno takmičiti. Pored svega gore navedenog moramo dodati da ukoliko bilo ko želi da učestvuje u sportskim aktivnostima, da igra za školu ili samo da trenira, mora da uradi i obavezni lekarski pregled koji nije uključen u medicinsko osiguranje programa i cenu tog pregleda plaćaće sam kandidat.

DŽEPARAC

DŽEPARAC: Roditelji svakog kandidata su dužni da obezbede džeparac za svoje dete tokom boravka. Ovaj džeparac neophodan je za sveske i pribor, ličnu higijenu, izlazak, ekskurzije, putovanja ili čak i dodatnu ishranu (ukoliko učenik recimo voli više da jede, a porodica ima drugačije navike, te kandidat želi da dopuni svoje obroke – to svakako može od svog džeparca, a ne može tražiti od porodice da dopunjavaju svoje navike). Džeparac mora biti između 300-350 USD mesečno. Po dolasku u Ameriku, svaki kandidat će sa porodicimo otići u banku i otvoriti svoj račun, na taj račun prirodni roditelji učenika mogu uplaćivati džeparac, a kandidat može podizati novac u iznosu koji mu treba. Kada krene na program učenik sa sobom treba da ponese iznos od bar 2 džeparca. Nikako novac ne držati na računu porodice. Učenici ne smeju pozajmljivati novac od porodice i moraju plaćati svoje telefonske i lične troškove.

PUTOVANJA

PUTOVANJA: Tokom programa učeniku je zabranjeno putovanje van porodice domaćina ili sa predstavnikom. Prema tome samostalna putovanja, posete prirodnih roditelja nisu dozvoljene tokom boravka u Americi. Učenik se takođe ne može za vreme raspusta vraćati u Srbiju niti napuštati Ameriku. Putovanja su prema tome dozvoljene samo sa porodicom (mada porodica nije dužna da plaća smeštaj učeniku) ukoliko učenik želi da ide na putovanje i ukoliko može da ga sebi priušti ako ga porodica ne plaća. Učenik takođe može izabrati da ide na neko od ponuđenih putovanja u organizaciji Fondacije, a u pratnji koordinatora (opcionalno – posebno se plaća) ili na putovanje koje organizuje škola.

OSIGURANJE

OSIGURANJE Svaka porodica je odgovorna za zdravlje svog deteta i pre nego što prijavi dete na program mora razmotriti da li ovaj program na bilo koji način može ugroziti njegovo/njeno zdravlje. Takođe i fondacija na osnovu zdravstvenog kartona koji ispunjava lekar svakog deteta može odlučiti da ne primi kandidata na program ukoliko smatra da je zdravstveno stanje takvo da može biti ugroženo ovim programom. Kao što smo napomenuli svaki učenik je osiguran prema zakonima koji važe za ovaj program. Osiguranje ne podrazumeva bolesti zuba, nasledne bolesti, korekciju vida (ako nosite naočare ili sočiva ponesite i rezervni par). Takođe ne obuhvata lekove, fizikalnu terapiju i slično. Participacija je u Americi obavezna i plaća se od 100-250 USD, takođe se posebno plaćaju pregledi vezani za sportske aktivnosti učenika. Svi koji se bave sportom moraju na licu mesta platiti osiguranje u slučaju sportskih povreda jer ono nije uključeno u cenu osiguranja.

PREKID PROGRAMA I VRAĆANJE SA PROGRAMA

KANDIDAT MOŽE BITI VRAĆEN SA PROGRAMA BEZ PRAVA NA REFUNDACIJU U SLEDEĆIM SLUČAJEVIMA: Pušenje,konzumiranje alkohola, droge i opojnih sredstava Nepoštovanja zakonskih propisa, pravila škole, pravila porodice u kojoj boravi Ukoliko fondacija oceni da učesnik predstavlja pretnju za sebe ili okolinu (depresija I slično) Ukoliko u Školi kandidat nema bar C+ (jako dobar) uspeh. Ukoliko kandidat upravlja motornim vozilom (Tokom boravka učenik nema prava da vozi tuđe motorno vozilo niti da kupi svoje, ali može da polaže vožnju pri validnoj instituciji) Seksualni odnosi (zabranjeni su tokom programa) Samostalno putovanje bez porodice, predstavnika fondacije ili škole nije dozvoljeno programom.

OBAVEZAN JE POVRATAK U SRBIJU NAKON ZAVRŠETKA PROGRAMA. UKOLIKO DOĐE DO PREKRŠAJA, FONDACIJA IMA PRAVA DA VRATI KANDIDATA U SRBIJU BEZ PRAVA NA REFUNDACIJU ZBOG RANIJEG ZAVRŠETKA PROGRAMA

CENA PROGRAMA

CENA PROGRAMA za državne škole za školsku godinu:7.490 USD

CENA PROGRAMA za državne škole za pola godine od septembra ili od januara: 6.990 USD

ZA PRIJAVE NAKON 31.10.2023 CENA SE UVECAVA ZA 500 $

CENA PROGRAMA

CENA PROGRAMA NE OBUHVATA:  AVIO KARTU (zavisi od destinacije), VIZA (160 USD u vreme štampanja brošure). ODABIR REGIJE ILI DRŽAVE: 400$ za odabor regije, 600$ za odabir države, 700$ za Floridu, New Jersey i New York i 1200$ za Kaliforniju i  Hawaii a za Aljasku doplata je 1000$( plaća se samo u slučaju da je kandidat izabrao i dobio ono što je tražio) ELTiS testiranje engleskog jezika.Dzeparac tokom programa (minimum 300$ mesecno).SEVIS taksu 220$ ( podlozna promeni)

CENA PROGRAMA OBUHVATA:  Boravak ucenika u americkoj porodic, pohadjanje drzavne americke skole,pracenje ucenika tokom celog boravka, rad kordinatora i americke fondacije tokom godinu dana, troskove Matico Educo Travel-a ( ukljucujuci prevod neophodnih dokumenta za konkurisanje na program). Asistenciju pri zakazivanju  viziranja. Zdravstveno osiguranje tokom boravka.(845$ i podlozno promeni pa moze doci do doplate za osiguranje)

OTKAZNI TROŠKOVI

OTKAZNI TROŠKOVI Za otkaze nakon prijavljivanja a pre dobijanja porodice zadržava se 1000 USD  Za otkaze nakon dobijanja porodice zadržava se 1.625 USD. Za otkaz nakon 15.avgusta a ukoliko je ucenik dobio porodicu zadrzava se 3000$ Ukoliko iz bilo kog razloga kandidat ne dobije vizu otkazni trošak je 1200 USD. Nakon dobijanja vize i otkaza iz bilo kog razloga (čak i porodičnih) kandidat nema prava na refundaciju slučaju prekida programa i ranijeg vraćanja u zemlju iz bilo kog razloga, kandidat nema prava na refundaciju za neizvršeni deo programa..

 • Destinacija
  SAD
 • Odlazak Vreme
  avgust
 • Povratak Vreme
  jun
 • Važenje Pasoša
  pasoš mora da važi 6 meseci nakon povratka
You don't have permission to register