Adresa: Braće Nedića 12, lokal br.2, Beograd

Mail: booking@matico.edu.rs

Telefon: 064/1272255. 011/2413777,

Br. tekuceg racuna: 265-6050310000152-63

Radno vreme: 10:00 h do 18:00 h

subotom : 10:00-14:00

Maticni br. 21052370, PIB 108710970
Organizator putnickih aranzmana od 03.04.2024 licenca  Br. OTP 14/2024 od 03.04.2024 kategorija A

Follow Me
TOP

Program kulturne razmene Španija

od €8000
(0 Reviews)

OPIS

ŠKOLOVANJE U ŠPANIJI ZA SREDNJOŠKOLCE

ŠKOLOVANJE U ŠPANIJI ZA SREDNJOŠKOLCE 2024/2025

Naš partner u Španiji je omogućio nekoliko programa za  naše srednjoškolce:

Školska godina u Španiji, Pola godine, 2 meseca ili 1 mesec (poslednja dva mogu započeti u bilo koje doba školske godine)

InterHispania je organizacija u Španiji čiji je cilj promocija Španskog jezika i kulture u čitavom svetu.

Sa kancelarijom u Barseloni njihovo osoblje ne samo da ima veliko iskustvo već govori više jezika kako bi bilje pružilo podršku učenicima. Pored stalno zaposlenih ova kompanija ima svoje predstavnike širom Španije uključujući i Kanarska ostrva sa ciljem da pruže podršku učenicima na terenu i da vrše monitoring njihovog uklapanja u porodice i škole. Na ovom programu učestvuju učenici iz 20 zemalja sveta.Španski je jedan od najvažnijih jezika koji govori oko 500 miliona ljudi širom sveta. Život i kultura Španije jedinstvena je u Evropi i svakako će uticati na učenike da prošire svoje vidike i da iskuse Španiju na pravi način Španija je bezbedna i zemlja bogata istorijom i kulturom.

Uslovi

 • Ko može da se prijavi na program.
  • Učenici od 15 do 18 godina starosti
  • Sa najmanje dobrim usphom u školi
  • Svi koji smatraju sebe zrelim, fleksibilnim, društvenim i koji su spremni da provedu jedan duži period van svoje porodice
  • Svi koji imaju želju da nauče španski i da upoznaju špansku kulturu, tradiciju i stil života
  • Svi kandidati moraju biti zdravi
  • Potrebno je osnovno znanje spanskog i znanje engleskog na visem nivou test se polaze u agenciji i cena je 3000 dinara.

Svaki učenik mora da dođe na razgovor sa bar jednim roditeljem pre prijave na program. Razgovor nije obavezujući u smislu da učenik nakon njega mora i da se prijavi na program. Nakon odluke o učestvovanju na programu učenik će popuniti aplikaciju i priložiti sve neophodne papire prevedene na španski jezik. Kompletna dokumentacija mora biti potpisana

Porodica

Po ovom programu učenici su smešteni u španske porodice i pohađaju španske državne škole. Sve porodice su pažljivo odabrane i učenik i njegovi roditelji će dobiti sve podate o porodici pre učenikovog polaska na program kao i informacije o školi, lokalnom predstavniku. 75% porodica našeg partnera već ima iskustva u prijemu učenika na školsku godinu, 85% porodica ima decu, 5% učenika smešteno je u porodice koje primaju 2 učenika, 80% učenika se plasira do 30. juna, 1-3 stranih učenika se plasira u svaku školu. Naš partner plasira učenik po celoj Španiji. Sve porodice dobijaju mesečnu pomoć radi kupovine hrane, plaćanja struje i komunalija ali iznos ne pokriva njihovo angažovanje pa se shodno tome smatraju volonterskim porodicama. One ne smeju zahtevati novac od učenika. Porodice su dužne da pruže bezbedno okruženje, prihvate učenika kao člana porodice tako da učenik učestvuje u svakodnevnom životu porodice u njihovim društvenim i kulturim aktivnostima. Porodica je dužna da obezbedi smeštaj u zasebnoj sobi ili sa članom porodice istog pola. Porodica obezbeđuje doručak i večeru a učenik je dužan da ručak uplati u školi. Učenik je dužan da plati i svoj obrok van kuće.Brojne porodice žive u Andaluziji, na jugu Španije. One su veoma društvene i opuštene. Vikende provode odlazeći na brojne koncerte, priredbe i kulturne manifestacije. Đaci su uglavnom smešteni u malim gradovima koji su pre svega bezbedni. U njima se đaci odlično snalaze. U toku programa đaci ne mogu da putuju samostalno, niti biološka porodica i rođaci mogu da posećuju đaka. Đak može otići kući za vreme Božićnih praznika ili nekih bitnih datuma.

Lokalni predstavnik

Lokalni predstavnik je osoba koja je angažovana oko pronalaženja porodice i obuke iste o programu.Lokalni predstavnik za vreme trajanja programa vodi računa o učenicima u njegovoj regiji o njihovom uklapanju u porodicu i u školu. Lokalni predstavnik dužan je da jednom mesečno podnese izveštaj o svakom učeniku.

Škola

Postoji više tipova škola, Državne, polu privatne, i privatne. Većina učenika po ovom programu plasira se u državne škole. Amo mnji broj učenika plasira se na svoj zahtev ili na zahtev lokalne porodice u polu privatne ili privatne škole da bi išli u školu sa decom iz te porodice. Naš partner ne obavezuje učenike da idu u polu privatne ili privatne škole ali bi bilo poželjno da učenik bude fleksibilan u slučaju da se ovo desi. Većina učenika biće smeštena 10-20 minuta hoda od škole. Samo u nekim slučajevima kada se radi o velikom gradu, prevoz može biti autobusom i do 40 minuta.

Predmeti koji se nude u španskim školama su prilično standardni i zavise od razreda i nivoa znanja. Učenici obavezno slušaju matematiku, španski jezik, engleski jezik, prirodne i društvene nauke i fizičko. Svaki učenik će dobiti predmete koji odgovaraju predmetima i razredu prema Ministarstvu Obrazovanja Španije. Razred koji će učenik pohađati utvrđuje Ministarstvo Prosvete Španije pre dolaska učenika u Španiju. Časovi u španiji traju 50-55 minuta. Obično učenici imaju 30-45 minuta pauze zar ručak. U Španiji ocenjivanje je od 0-10, prolazna ocena je 5. Od stranih učenika zbog jezičke barijere ovo se smatra dobrom ocenom, ali u isto vreme strani učenici moraju raditi na znanju svog španskog i dati maksimum u učenju i savlađivanju gradiva. Škola u Španiji ima 3 semestra: 1. od septembra do decembra, 2. od januara do marta, i 3. od aprila do juna. Vrlo je važno da svaki učenik pre početka škole naglasi da su mu potrebne ocene na kraju radi nostrifikacije u Srbiji jer u protivnom učenik može dobiti samo potvrdu o pohađanju škole i bez ocena. Učenici posebno plaćaju troškove škole kao što su knjige ili uniforme, ekskurzije, vanškolske i sportske aktivnosti, obilasci.

Učenicima je za ovaj porgram potrebna španska viza. Troškovi vize nisu uključeni u cenu programa

Medicinsko osiguranje nije uključeno u cenu programa i učenik ga sam pribavlja preko osiguravajućih kuća u Srbiji i mora biti upoznat sa situacijama kada se isto koristi.

Svaki učenik mora doći u Barselonu, gde se održava orjentacioni program a odatle će učenik biti prebačen u svoju porodicu. Program počinje 01.09

SKOLSTVO

Osnovno obrazovanje počinje sa šest godina starosti. Sa 14 godina đaci dobijaju “School Leaving Certificate”. Oni sa boljim uspehom nastavljaju obrazovanje u takozvanoj višoj srednjoj školi – gimnaziji. Oni sa slabijim uspehom prelaze u stručne srednje škole u Španiji.

Obavezni predmeti u srednjoj školi su: španski jezik i književnost, strani jezik, društvena nauka, geografija, istorija, matematika, estetika, fizičko obrazovanje, veronauka. Od opcionih predmeta u ponudi su: fizika i hemija, biologija i geologija, likovna ili muzička kultura.

Nastava u španskim školama veoma podseća na našu. Đaci su uvek u istoj učionici, u istom odeljenju. Samim tim imaju dosta vremena da se međusobno upoznaju. Profesori su ti koji menjaju učionice. Nastava traje od 9-17h, sa pauzom za ručak od dva sata. Tada đaci obično idu kući da ručaju sa svojom porodicom.

CENA PROGRAMA

CENA PROGRAMA

Program za školsku 2024/25. godinu u Španiji iznosi 8400€ za ucenike koji imaju EU pasos

Cena za boravak od 3 meseca iznosi 5400€ za ucenike koji imaju EU pasos

Dinarski deo: 15.000 RSD (podrška tokom prijave i celog procesa).

* Za đake koji su na posebnom režimu ishrane (gluten free, vegani i sl.) postoji doplata za vreme boravka i ona iznosi 100€ mesečno. Moraju biti spremni da prihvate porodicu u bilo kom delu Španije.

Krajni rok za prijavu na program i podnošenje celokupne dokumentacije je 15.03. Za kasne prijave postoji doplata od 400€! Đaci koji su primljeni sa kasnom prijavom na programom pored državnih mogu biti smešteni i u privatne ili polu-privatne škole. U tom slučaju postoji doplata za školarinu u iznosu od 250-550€ mesečno.

Za septembarski dolazak, orijentacija se održava od 06. do 08.09. a za januarski od 31.01. do 02.02. Cena orijentacija iznosi 400€.

* Važna napomena. Đaci koji poseduju EU pasoš mogu da se prijave za program u državnim školama, dok đaci koji ga ne poseduju moraju birati privatnu školu (novo pravilo). Zbog sporosti u administraciji u državnim školama đaci izuzetno kasno dobijaju potvrdu da su primljeni u državnu školu pa nisu u mogućnosti da se na vreme viziraju. Zato se svi đaci sa non EU pasošem upisuju u privatnu školu u Cadiz-u po ceni od 11.950€ za celu školsku godinu ili 7.950€ za jedno polugođe.

PRIJAVA NA PROGRAM

Prilikom prijavljivanja, plaća se 15.000 dinara. Po predaji dokumentacije, plaća se depozit u iznosu od 1400€.

Plaćanje programa se vrši direktno španskoj organizaciji. Dinarski iznos se plaća u agenciji i nerefundabilan je. Nakon potvrde plasmana potrebno je poslati kopiju polise osiguranja agenciji/organizatoru u Španiji.

BIRANJE REGIONA

Postoji mogućnost biranja regiona ili grada. Doplata od 400€ važi za region istočne Španije, uključujući Valensiju i Mursiju, i južne Španije, uključujući Andaluziju (ne grad, već okolina).

Postoji mogućnost biranja sledećih gradova: Sevilla, Valencia, Alicante, Cádiz, Murcia, Huelva. Doplata za školsku godinu iznosi 1800€. Doplata za polugodište iznosi 900€, za drugo iznosi 1000€, a za tromesečje 600€.

* Napomena. Đaci koji biraju grad, moraju odabrati bar dva, za slučaj da prva opcija ne bude dostupna. Takođe, Španija ima različite dijalekte pa je bitno znati da se u Barseloni govori katalonski, a u Valensiji valensijano. Plasmani (informacije o školi i porodici) dolaze kasno, najčešće u junu/julu. Porodice koje hostuju đake a žive u gradovima, često nisu tradicionalne španske porodice (otac, majka i deca) već ću u pitanju samohrane majke, parovi bez dece, i često đaci imaju dupli plasman (još jedan đak na razmeni se hostuje u istoj porodici).

Naknade za prоgram mоgu se periоdičnо menjati. Detaljne infоrmacije о cenama mоžete dоbiti оd naših kоnsultanata.

U CENU PROGRAMA NIJE UKLJUCENO PUTNO OSIGURANJE 900€ ZA SKOLSKU GODINU, DZEPARAC, TROSKOVI AVIO PREVOZA I TRANSPORTA DO SKOLE.

CENA PROGRAMA UKLJUCUJE

BORAVAK U PORODICI, POHADJANJE SREDNJE SKOLE


.

 • Odlazak Vreme
  avgust
 • Povratak Vreme
  jun
 • Važenje Pasoša
  pasoš mora da važi 6 meseci nakon povratka
You don't have permission to register